Βασιλική Κατή

Η πρώτη διάλεξη του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί στις 14/10/2019.

Παρακαλούνται όλοι οι φοιτητές να προσέλθουν, θα υπάρξει ενημέρωση για τα εργαστήρια και για την εκπαιδευτική εκδρομή του μαθήματος. 

Ο Διδάσκων, Γιώργος Ηλιόπουλος

Η πρώτη διάλεξη του μαθήματος "Βιοποικιλότητα και Κλιματική Αλλαγή" (Πρώην Εφαρμοσμένη Οικολογία) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 10.00  - 12.00 στην αίθουσα Δ του κτιρίου του ΒΕΤ. 

Παρακαλούνται όλοι οι φοιτητές να προσέλθουν καθώς θα παρουσιαστεί η ύλη και η δομή του μαθήματος και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των φοιτητών.

Στο εξής, ανακοινώσεις σχετικές με το μάθημα, τα εργαστήρια, τη βαθμολογία, τις εκδρομές και τις εργασίες θα αναρτώνται στην πλατφόρμα του μαθήματος στο e-course. 

Η διδάσκουσα

Β. Κατή

Το Σαββατοκύριακο 28 & 29/9/2019 οι φοιτητές του ΒΕΤ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο Σεμινάριο για τα πουλιά της περιοχής των Ιωαννίνων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε), κι έπειτα από πρόσκληση του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΤ.

Η κα Δανάη Πορτόλου παρουσίασε τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (IBA– Important BirdAreas), τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των IBA, όπως και τις δράσεις της Ε.Ο.Ε. με επίκεντρο τις δράσεις όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι φοιτητές του Τμήματός μας. Ο Νίκος Μπούκας, απόφοιτος του ΒΕΤ, μίλησε για τη σημασία των υγρών λιβαδιών ως χώρους διαβίωσης και τροφοληψίας των πουλιών της Λίμνης Παμβώτιδας. Ο Δρ. Τάσος Μπούνας, διδάκτορας του ΒΕΤ, παρουσίασε την εξαιρετική δουλειά του για το κιρκινέζι, είδος προστατευόμενο, το οποίο φιλοξενείται στην περιοχή σε σημαντικούς πληθυσμούς.

Στο σεμινάριο οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να βγουν στο πεδίο και να μάθουν τα πουλιά στην παραλίμνια περιοχή, με παρατήρηση και ηχητική αναγνώριση, να μάθουν για τις μεθοδολογίες καταμέτρησης των πουλιών, αλλά και για τις μεθόδους παρακολούθησης της πρόσκρουσης των πουλιών στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, όπου και συχνά πλήττονται από ηλεκτροπληξία. Στο πιο τεχνικό κομμάτι του σεμιναρίου συζητήθηκαν οι απειλές που υφίστανται τα πουλιά στο νομό των Ιωαννίνων, η μέθοδος καταγραφής τους, η διαδικασία δρομολόγησης σχετικών καταγγελιών, καθώς και η χαρτογράφηση των ορίων των IBA. Στη συνάντηση συμμετείχαν φοιτητές του ΒΕΤ, εκ των οποίων και ορισμένα μέλη του Φοιτητικού Οικολογικού Συλλόγου του Παν/ου Ιωαννίνων (Φ.ΟΙ.Σ.Ι), προσωπικό του Ιδρύματος, και έμπειροι ορνιθολόγοι, οι οποίοι λειτουργούν ως εθελοντές στο πρόγραμμα των IBACaretakers.

Η Ε.Ο.Ε. θα δώσει νέο ραντεβού με το Τμήμα μας στο μέλλον, σε μια κοινή προσπάθεια της Ε.Ο.Ε με το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας να εκπαιδεύονται οι φοιτητές του Τμήματός μας στην αναγνώριση των πουλιών στο πεδίο.

Ευχαριστούμε την Ε.Ο.Ε. και τους συμμετέχοντες IBAcaretakersτων Ιωαννίνων για την πολύτιμη εμπειρία που μας προσέφεραν!

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας προσκάλεσε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη διεξαγωγή σεμιναρίου για τα πουλιά της περιοχής στο χώρο του Τμήματος ΒΕΤ. Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 28-29/9/2019 στην αίθουσα 4 του Μεταβατικού Κτιρίου. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην Υπεύθυνη της ΕΟΕ κα Δανάη Πορτόλου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  έως την Παρασκευή 27/9/2019 και ώρα 12.00

 

Πληροφορίες για το Σεμινάριο.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA - Important Bird Areas) υλοποιεί κάθε χρόνο σεμινάρια για την υποστήριξη και εκπαίδευση των εθελοντών της καθώς και την επέκταση του Δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Δίκτυο IBA Caretakers). Το Δίκτυο αυτό λειτουργεί από το 2003 και αποτελείται από εθελοντές ή ομάδες εθελοντών οι οποίοι ζουν κοντά, κατάγονται ή επισκέπτονται μία από τις ΙΒΑ της χώρας μας. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν την επιστημονική παρακολούθηση των ΙΒΑ και συμβάλουν στην καταγραφή της ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων και των απειλών που εντοπίζουν.

Αυτό το Σαββατοκύριακο (28-29/9) θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τοπική συνάντηση των IBA Caretakers Ιωαννίνων. Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε φοιτητές του Πανεπιστημίου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο των IBA Caretakers αλλά και σε άλλα εθελοντικά προγράμματα παρακολούθησης πουλιών που υλοποιεί η Ορνιθολογική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητήσουμε για τις απειλές που παρατηρούνται στις δύο ΙΒΑ Ιωαννίνων και πως πρέπει να τις καταγράφουμε, καθώς και πως συμπληρώνουμε την ετήσια αναφορά των ΙΒΑ. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επίσης πώς να δρομολογούμε καταγγελίες και ποια υποστήριξη χρειάζεται η τοπική ομάδα σχετικά με αυτές. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δεδομένων των ΙΒΑ, σχεδιάζουμε να χαρτογραφήσουμε τα κρίσιμα ενδιαιτήματα των ειδών χαρακτηρισμού των ΙΒΑ και να προτείνουμε αλλαγές στα όρια των ΙΒΑ καθώς και στα δεδομένα ορνιθοπανίδας. Τέλος, θα βρούμε χρόνο να επιδείξουμε μεθόδους στο πεδίο για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας καθώς και την παρακολούθηση της πρόσκρουσης και ηλεκτροπληξίας στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος.

Ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:

Σάββατο 28/9 10:00 – 14:00 Ετήσια αναφορά / ορνιθολογικά δεδομένα / όρια
14:00 – 15:00 Διάλειμμα - μεσημεριανό
15:00 – 18:00 Απειλές και καταγγελίες
Κυριακή 29/9 09:00 – 11:00 Παρουσιάσεις
11:00 – 14:00 Πεδίο / Μεθοδολογίες
14:00 – 15:00 Διάλειμμα - μεσημεριανό
15:00 – 17:00 Ανοιχτή συζήτηση

Δίνουμε στους φοιτητές μας την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία έρευνας πεδίου στα μεγάλα σαρκοφάγα της Πίνδου (Ν. Ιωαννίνων) ως εθελοντές. Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο έγγραφο. 

Παρακαλώ όσοι φοιτητές επιθυμείτε να εξεταστείτε στο μάθημα της Εφαρμοσμένης Οικολογίας να αποστείλετε ένα κενό μήνυμα με  θέμα: "ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΪΑ_ΕΞΕΤΑΣΗ_ΑΜ, όπου ΑΜ ο αριθμός μητρώου σας, έως την Τετάρτη 27/6/2019. Η αποστολή του e-mail στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχαριστώ πολύ

Β. ΚΑΤΗ

Παρακαλώ συμβουλευτείτε το συνημμένο αρχείο και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για εκπόνηση διπλωματικής εργασίας στο άνω θέμα, έως 5/6/2019.

Σας ενημερώνω πως λειτουργεί Μεταπτυχιακο στο Μέτσοβο με τον τίτλο "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών" και έχει ανοίξει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2019-2020. Παρακάτω η πρόσκληση και σχετικές πληροφορίες. [Β. Κατή]

 

Οι Σχολές Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με συντονισμό και διοικητική υποστήριξη από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, λειτουργούν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, τη 2η κατεύθυνση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», με αντικείμενο το «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ειδικότερα το Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/4.8.2017), τον Κανονισμό και την απόφαση επανίδρυσης του Προγράμματος (ΦΕΚ 3265/2018).

Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν διεξοδικά στους παρακάτω ιστότοπους :

http://mountains.ntua.gr/

http://environ.survey.ntua.gr/el/

Πληροφορίες:

Γραφείο Στήριξης ΔΠΜΣ

Τηλ.: (0030) 210 772 2776, Fax: (0030) 210 772 2776, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                

Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας

Τηλ.: (0030) 265 602 9040, Fax: (0030) 265 602 9046, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία με χαρά ανακοινώνει την έναρξη του έργου «Γνωρίζονταςκαι προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα: Καταγραφήκαι αποτύπωση της ελληνικής ερπετοπανίδας – Διάδοση και διάχυση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία των πολιτών». Το έργο αυτό χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2018», Άξονας «Καινοτόμες Δράσεις», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπομέτρο «A.4.2. Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας».

Στο πλαίσιο αυτού του έργου προβλέπεται η διενέργεια νέων, μικρής κλίμακας αλλά στοχευμένων, καταγραφών πεδίου σε εντοπισμένες   περιοχές με σημαντικά κενά στην πληροφορία. Οι ερευνητές πεδίου θα καθοδηγηθούν από την Ομάδα Συντονισμού του έργου, η οποία θα υποδείξει τα τετράγωνα 10x10 χλμ όπου θα πρέπει να στοχεύσουν οι καταγραφές πεδίου, θα παρέχει μεθοδολογικές κατευθύνσεις, και τον απαραίτητο εξοπλισμό πεδίου.

Οι περιοχές αυτές είναι ο νομός Έβρου, η Χίος, η βόρεια Πίνδος, η νότια Πίνδος, ο νομός Φθιώτιδας και ο Κιθαιρώνας.

Η συλλογή και η επεξεργασία των δεδομένων πεδίου θα πρέπει να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν το διάστημα Μάιος - Νοέμβριος 2019.

Η αμοιβή των ερευνητών που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες πεδίου θα υπολογιστεί στη βάση των απαραίτητων ημερών πεδίου. Επιπλέον, η ΕΛΕΡΠΕ θα καλύψει επίσης τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου 4x4 για τα ορεινά δυσπρόσιτα ενδιαιτήματα, καύσιμα ανάλογα με την περιοχή δειγματοληψιών) τους.

Η ΕΛΕΡΠΕ καλεί τα μέλη της να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στην παραπάνω δράση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΛΕΡΠΕ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) μέχρι τις 24 Μαΐου 2019:

1) το βιογραφικό τους στα ελληνικά,

2) μια σύντομη επιστολή μιας σελίδας όπου να εξηγούν το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη εργασία και περιοχή/ές και παράλληλα να αποδεικνύουν την πρότερη εμπειρία τους από εργασία πεδίου στην περιοχή για την οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για περισσότερες από μία περιοχές.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γενική Γραμματέας

Παναγιώτης Παφίλης                                                                            Παναγιώτα Μαραγκού

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών και ο Φοιτητικός Οικολογικός Σύλλογος Ιωαννίνων – Φ.ΟΙ.Σ.Ι.

σας καλούν να παραστείτε στην προσκεκλημένη ομιλία με θέμα:

Nature Conservation in Sweden: linking science with policy and management”.

SWH report news1 490x296

 

Ομιλητής είναι ο Δρ. PerSjögren-Gulve, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και Ανώτερος Σύμβουλος στη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος SEPA (Swedish Environmental Protection Agency).

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και στο κοινό.

Χρόνος: Παρασκευή 10/5/2019 και ώρα 18.00

Τόπος: Αίθουσα Δ του Κτιρίου ΒΕΤ-Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών

(απέναντι από το Μεταβατικό Κτίριο της Πρυτανείας)

 

 

Β. Κατή                                                                

Αν. Καθηγήτρια

Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας

Παναγιώτα Κοντογεωργίου,

Εκπρόσωπος Φ.ΟΙ.Σ.Ι.

Πληροφορίες: foisi.bet@gmail.com