Βασιλική Κατή

Την Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021 και ώρα 10.30, προσκαλείσθε στην παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας του κ. Απόστολου Στεφανίδη με θέμα:

"Πρότυπα ποικιλότητας Ορθοπτέρων στο όρος Μιτσικέλι" 

Η εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Τμήματος ΒΕΤ.

Για τη σύνδεσή σας στην ομιλία χρησιμοποιήστε το link: https://meet.google.com/eer-tpfs-rhf

Tηλεδιάλεξη με τίτλο «To τρίπτυχο βιοποικιλότητα-δρόμοι-αιολικά στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: η Ελληνική περίπτωση» (Ομιλήτρια Β. Κατή) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 18:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση από τους φοιτητές του ΒΕΤ στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/y3t8h2cy.

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσο του 4ο Κύκλο της Σειράς Εξειδικευμένων Διαλέξεων σε Θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) 

 

Απαραίτητη προυπόθεση για την συμμετοχή σας στην εξέταση του μαθήματος (5/2/2021) είναι να είστε εγγεγραμμένοι στο e course του μαθήματος.

Παρακαλώ εισέλθετε στο e-course για να δηλώσετε συμμετοχή στις εξετάσεις του μαθήματος μέσω πλατφόρμας MSTeams μέχρι 1/2/2021. Ο κωδικός του MSTeams  στο e-course.

Προς ενημέρωση των φοιτητών μας, 

επί σχετικής έρευνας στο Τμήμα μας που έχει σημαντική κοινωνική απήχηση και προτείνει πιθανές λύσεις για υιοθέτηση από την Ελληνική Πολιτεία στο θέμα της χωροταξίας των αιολικών πάρκων.

https://typos-i.gr/article/ta-aiolika-parka-o-dixasmos-kai-mia-protash

 

Από το Εργαστήριο BCL

Η παραγόμενη επιστημονική γνώση στο ΒΕΤ συνδέεται με την εφαρμογή. Μια μορφή εφαρμογής είναι η διαμόρφωση κεντρικής πολιτικής, και η ευρύτερη σύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση άποψης επί βιολογικών και συναφών κοινωνικών θεμάτων. 

Τα αποτελέσματα της τελευταίας ερευνητικής μας δουλειάς επί του μείζονος θέματος του κατακερματισμού της Ελληνικής φύσης από το οδικό δίκτυο, ως κύρια απειλή για την απώλεια της βιοποικιλότητας, φαίνεται πως έχουν σημαντική κοινωνική και πολιτική απήχηση, και γράφτηκαν πολλά άρθρα στον Ελληνικό τύπο επ' αυτού. Η έρευνα συζητήθηκε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στις 22/12/2020 και διαφαίνεται πως τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό της χώρας.

Δείτε σήμερα το νέο άρθρο στην Οικοτοπία, ως έναυσμα κοινωνικού διαλόγου επί του θέματος της επέκτασης του οδικού δικτύου και των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα, και στο youtube σχετικό βίντεο για τις Περιοχές Άνευ Δρόμων που μόλις δημοσιεύτηκε.

Ευχές!

Από το Εργαστήριο BCL

 

Νέα έρευνα επί του κατακερματισμού των φυσικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας και των Περιοχών Άνευ Δρόμων πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του ΒΕΤ. Άρθρο στην Καθημερινή αναφέρεται στο θέμα

https://www.kathimerini.gr/society/561202168/oi-polloi-dromoi-vlaptoyn-ti-fysi/

Επιπλέον υλικό (εκλαϊκευμένα κείμενα και youtube) θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου https://bc.lab.uoi.gr/en/

Καλές γιορτές!

Β. Κατή

 

Με χαρά σας ανακοινώνουμε μπορείτε άμεσα να δηλώσετε στον Εύδοξο το παρακάτω προτεινόμενο βιβλίο για το μάθημα ΒΕΕ722 "Βιολογία μεγάλων χερσαίων θηλαστικών" 

Η Πανίδα της Ελλάδας-Βιολογία και Διαχείριση της Άγριας Πανίδας
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86055696
Έκδοση: 2020
Συγγραφείς: Πολυσυγγραφικό, Επιμέλεια Έκδοσης Παναγιώτης Παφίλης
ISBN: 9789925575053
Τύπος: Σύγγραμμα
Διαθέτης (Εκδότης): BROKEN HILL PUBLISHERS LTDΗ παρούσα αναφορά αξιολογεί το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών ως προς τα εφόδια που παρέχει στους αποφοίτους του για την περαιτέρω επαγγελματική τους πορεία.

Αναλύονται τα στατιστικά στοιχεία των αποφοίτων του, ως προς το γενικό προφίλ τους,  τις σπουδές τους μετά τη λήψη του πτυχίου τους από το ΒΕΤ, το ποσοστό του «brain-drain» από την Ελλάδα προς στο εξωτερικό, τα ποσοστά επαγγελματικής αποκατάστασης τόσο συνολικά όσο και ανά γενική κατεύθυνση σπουδών. Παρουσιάζονται επίσης οι κλάδοι επαγγελματικής απασχόλησης που συνδέονται με το ΒΕΤ και το ποσοστό των αποφοίτων του ΒΕΤ που απασχολείται στον κάθε ένα.

 

Σημειώνεται πως η αποδελτίωση σχολίων και προτάσεων ελεύθερου κειμένου από τους αποφοίτους μας είναι σε εξέλιξη και θα ληφθούν υπόψη στην επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών του ΒΕΤ σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Εκ μέρους της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του ΒΕΤ

Η παρούσα αναφορά συνοψίζει τις δράσεις του Εργαστηρίου μας την τελευταία τριετία (2017-2020) για την ενίσχυση της ποιότητας της διδασκαλίας και της έρευνας στο ΒΕΤ, με βάση τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και με επίκεντρο τους φοιτητές και τις ανάγκες τους.

VK3. small

Προσκαλείσθε στην παρουσίαση της μεταπτυχιακής διατριβής του κ. κ. Νικόλαου Μπούκα με θέμα:

"Βιολογία αναπαραγωγής της Χαλκόκοτας (Plegadis falcinellus) στο δέλτα Καλαμά" 

η οποία θα παραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 19.00

Η διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Τμήματος ΒΕΤ στο πλαίσιο του διατμηματικού μεταπτυχιακού του Παν/ ου Ιωαννίωνν «Επιστήμες του Περ/ντος & Εκπαίδευση για την Αειφορία» (Παιδ. Τμήμα Νηπιαγωγών)

Για τη σύνδεσή σας στην ομιλία χρησιμοποιήστε το link: meet.google.com/qxt-sihy-kom

 

 

Glossy ibis

Η ομιλία είναι ανοιχτή στο κοινό