Βασιλική Κατή

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 23:06

Αίτηση ανάληψης διπλωματικής στο BCL

Οι φοιτητές/φοιτήτριες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) σε κάποιο από τα θέματα που ανακοινώθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρούσα φόρμα “Αίτησης ανάληψης διπλωματικής BCL” έως 31/12/2021

https://forms.gle/5Kvjg1cq88RVtRUi6

Απαιτείται να έχουν διαβάσει και συναινέσει με τον Κανονισμό των διπλωματικών εργασιών στο BCL (συνημμένο). Η περιγραφή των θεμάτων όπως παρουσιάστηκαν σε συνάντηση με τους φοιτητές (10/12/2021) επισυνάπτεται (2021_Διπλωματικές θέματα). 

Την Παρασκευή 10/12/2021 και ώρα 15.00 στην Αιθ. 4 (μεταβατικό) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των θεμάτων των διπλωματικών εργασιών για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, θα παρουσιαστούν τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων διπλωματικών φοιτητών και οι απαιτήσεις του κάθε ερευνητικού θέματος.

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων περιλαμβάνουν: (α) αναλυτική βαθμολογία – Μ.Ο.στα μαθήματα του ΒΕΤ, (β) επίδοση στα μαθήματα του Εργαστηρίου BCL (ένα υποχρεωτικό & τρία επιλογής), (γ) ευρύτερη δραστηριοποίηση στο περιβαλλοντικό κλάδο (συνέδρια, σεμινάρια, εθελοντισμός, συμμετοχή σε ΜΚΠΟ κτλ), (δ) γνώση R, και (ε) γνώση GIS.

Πλέον αυτών, τα κριτήρια εξειδικεύονται σε κάθε θέμα:  πρότερη ερευνητική εμπειρία στο κάθε θέμα (συνέδρια, πρακτική άσκηση, συμμετοχή σε δράσεις του BCL, εθελοντισμός, εμπειρία πεδίου), δυνατότητα μετακίνησης και έρευνας στο πεδίο (άδεια οδήγησης, αυ/το τετρακίνησης, ορειβατική εμπειρία) ή/ και άλλα κριτήρια (μάκρο-φωτογράφηση κτλ). Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές που θα ήθελαν να ενημερωθούν να προσέλθουν στη συνάντηση.

2022

Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 προσφέρονται οι εξής διπλωματικές εργασίες από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας.

Θέμα 1: Πρότυπα ποικιλότητας των πεταλούδων στο άστυ των Ιωαννίνων

Θέμα 2: Πρότυπα ποικιλότητας των πουλιών στο άστυ των Ιωαννίνων

Θέμα 3: Επίδραση της βόσκησης στις υποαλπικές κοινότητες της εντομοπανίδας στο Ε.Π. Β. Πίνδου

Θέμα 4: Επίδραση της βόσκησης στην υποαλπική χλωρίδα στο Ε.Π. Β. Πίνδου

Θέμα 5: Επίδραση της χλωριδικής σύνθεσης και δομής στην εντομοπανίδα ενδημικών και απειλούμενων ειδών Ορθοπτέρων της Ν. Πίνδου

Θέμα 6: Οικολογία και καθεστώς προστασίας του ενδημικού και κινδυνεύοντος είδος Pryonotropis willemsorum

Θέμα 7 : Χωροθέτηση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη

Θέμα 8: Πρότυπα δραστηριότητας του λύκου και σύγκρουση με την κτηνοτροφία στο Ε. Π. Παμβώτιδας * Το θέμα θα προσφερθεί αν υπάρξει χρηματοδότηση.

2021

Ενημερώνονται οι φοιτητές πως τα εν εξελίξει θέματα διπλωματικών εργασιών στο ΒΕΤ (έχουν καλυφθεί) είναι τα εξής

  • Πρότυπα ποικιλότητας και δραστηριότητας θηλαστικών ως προς την ανθρωπογενή όχληση στο Νομό Ιωαννίνων. Γιώτα Παπατζήμα. Επιβλέπων Β. Κατή & Μ. Πετρίδου (Υπ. Διδ. Εργαστηρίου BCL)
  • Χωροχρονικά πρότυπα δραστηριότητας του λύκου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Α. Ιωακειμείδου. Επιβλέπων: Β. Κατή & Γ. Ηλιόπουλος (PhD, Καλλιστώ, συνεργάτης Εργαστηρίου BCL)
  • Περιοχές άνευ δρόμων της Ελλάδας: αλλαγή χρήσης γης και δίκτυο Φύση 2000. Σ. Παπαντωνίου. Επιβλέπων: Β. Κατή & Χ. Κασσάρα (PhD, συνεργάτρια Εργαστηρίου
  • Ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα: μια ανάλυση ΜΜΕ. Μ. Σαββοπούλου. Επιβλέπων: Β. Κατή 
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 20:29

Συνάντηση Φοιτητών 5ου έτους 6/12:11.30

Καλούνται οι φοιτητές/-τριες του 5ου έτους σε συνάντηση με τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Γ. Θυφρονίτη και κα Β. Κατή προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών καθώς και άλλα θέματα στα πλαίσια των σπουδών τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6/12/2021 και ώρα 11:30 π.μ. στην αίθουσα 4 του μεταβατικού κτιρίου (δίπλα στην αίθουσα ΗΥ) 

Οικονομική ενίσχυση για νέους επιστήμονες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για τη διεξαγωγή έρευνας επί των Ορθοπτέρων. Δείτε περισσότερα στον ιστοχώρο του BCL (Science for Society) εδώ

 

 

Την Παρασκευή 3/12/2021 και ώρα 18.00 - 21.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο ΒΕΤ (Αίθουσα 4 Μεταβατικού Κτιρίου). 

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είναι δικαιούχος του προγράμματος Learning & Sharing του ιδρύματος MAVA1. Σκοπός του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ως κομμάτι μιας γενικότερης δημοκρατικής εκπαίδευσης, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία χειραφετημένων, ενεργών πολιτών με γνώση και συναίσθηση, πρόθυμων να γνωρίσουν, να συνδεθούν και να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον στους τόπους καταγωγής τους, ενάντια σε επικείμενες απειλές. Για το σκοπό αυτό, η Ορνιθολογική επέλεξε πρώτα να απευθυνθεί και να εκπαιδεύσει υφιστάμενες πρωτοβουλίες, αφιερωμένες στη διατήρηση της γενέτειράς τους, στο Μεσολόγγι, τα Ιωάννινα και την Καστοριά. Με τον τρόπο αυτό, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ επιθυμεί να συγκεντρώσει τις προσπάθειες αυτές σε ένα άτυπο δίκτυο πρωτοβουλιών που ζουν, δρουν και δημιουργούν μέσα και γύρω από τους όμορφους υγροτόπους της δυτικής Ελλάδας.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και φοιτητές του ΒΕΤ που έχουν πρόθεση να συνεισφέρουν στους σκοπούς του προγράμματος. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές του ΒΕΤ και ιδιαίτερα στους φοιτητές που έχουν ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα ή/και (θα) συμμετέχουν στο Φοιτητικό Οικολογικό Σύλλογο Ιωαννίνων - ΦΟΙΣΙ

 

Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας COVID [χρήση μάσκας, είσοδος σε εμβολιασμένους/ rapid). 

 

 

Την Τετάρτη 1/12/2021 και ώρα 17.00 σας προσκαλούμε να παραστείτε στην αίθουσα 4 (Μεταβατικό Κτίριο απένταντι από το Εργαστήριο της Βιοποικιλότητας) για να επανεργοποιήσουμε την οικολογική ομάδα των φοιτητών του ΒΕΤ, να συζητήσουμε μελλοντικές δράσεις της ομάδας και τον τρόπο λειτουργίας της. 

Όσοι φοιτητές ενδιαφέρεστε για τα οικολογικά/ περιβαλλοντικά θέματα και έχετε χρόνο και διάθεση να συμμετέχετε σε δράσεις, παρακαλώ να προσέρθετε. Η πρόσκληση αφορά μόνο φοιτητές του ΒΕΤ, οποιαδήποτε έτους ή/και μεταπτυχιακούς-διδακτορικούς φοιτητές. 

 

Σας περιμένουμε...

 

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 διοργανώνεται εκπαιδευτική εκδρομή του μαθήματος "Βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή". Λόγω της μη διενέργειας εκδρομών το προηγούμενο έτος δύνεται η δυνατότητα να αιτηθούν φοιτητές του 4ου, 5ου έτους ή και πτυχίου που έχουν επιτύχει στο ως άνω μάθημα και έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (<10 θέσεις). 

Το πρόγραμμα της εκδρομής επισυνάπτεται. 

Όσοι ενδιαφέρετε παρακαλώ να συμπληρώσετε τη φόρμα αίτησης έως τις 13/11/2021. Το κόστος μετακίνησης (10€) καλύπτεται ιδιωτικά από τους φοιτητές. 

https://forms.gle/SugxC1363qHHPKT49

Ευχαριστώ

Η διδάσκουσα, Β. ΚΑΤΗ

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:44

Παγκόσμια εκδήλωση "Half-Earth Day 2021"

Μια εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 16.00 - 22.30 Ελληνική στο πλαίσιο του "HALF-EARTH DAY 2021"
Προτεινόμενη στους φοιτητές μας, στους νέους επιστήμονες, σε όλους όσους εργάζονται στον τομέα της προστασίας της φύσης και της πολιτικής, και σε όλους τους πολίτες. Κορυφαίοι επιστήμονες παρουσιάζουν την ιδέα της "μισής γης" για την προστασία της βιοποικιλότητας. Μην τη χάσετε!
 
Τρεις παράλληλες συνεδρίες (Conservation/ Education and Technology/ Business and Community)
Ενδεικτικά, το πρόγραμμα στην Ελληνική ώρα:
16.00. WELCOME - Opening session.
17.00 Science and conservation 1. Evidence and scientific foundations
18.00 Science and conservation 2. Perspectives and approaches.
19.00. Plenary and panel discussion: Area-based conservation and earth system.
20. 00 Science and conservation 3: Solutions for biodiversity
21.00. How to save the natural world.
H εγγραφή είναι δωρεάν.

Ένα νέο μάθημα εισέρχεται φέτος στο πρόγραμμα σπουδών του ΒΕΤ, με στόχο να εμπλουτίσει το γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών του με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για το πιο σημαντικό γρανάζι του κύκλου της ζωής: τα ασπόνδυλα. Πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες, πασχαλίτσες, ακρίδες, γρύλοι, λιβελλούλες, σαρανταποδαρούσες, σαλιγκάρια, μέλισσες…όλες αυτές οι άγνωστες εν πολλοίς μορφές ζωής που μας περιβάλλουν αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος και με το πέρας του, δεν θα είναι πια τόσο άγνωστες…

Ποιες ομάδες εντόμων και λοιπών χερσαίων ασπονδύλων φιλοξενεί η Ελλάδα και τί ποσοστό αυτών ενδημούν;  Ποια τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά των επί μέρους ομάδων και ειδών και πώς αναγνωρίζουμε τα είδη στην πράξη μέσω κλειδών και ηλεκτρονικών εφαρμογών; Ποιες μέθοδοι δειγματοληψίας εφαρμόζονται στο πεδίο; Πού οφείλεται η δραματική μείωση των πληθυσμών των ασπονδύλων; Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα έντομα και πώς αναμένεται να προσαρμοστούν και να αποκριθούν; Πώς μας επηρεάζει η απώλεια ειδών αυτής της ομάδας και γιατί; Υπάρχει παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική για να ανασχεθεί η πτωτική τους τάση; Ποια τα βήματα για την υποβολή μιας επιτυχούς ερευνητικής πρότασης στο αντικείμενο; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στις διαδραστικές διαλέξεις, στα journal clubs και στα εργαστήρια του μαθήματος.

Το μάθημα (ΒΕΕ821) είναι μάθημα επιλογής του 7ου εξαμήνου, αντιστοιχεί σε 4 ECTSκαι περιλαμβάνεται στο θεματικό-επιστημονικό κύκλο «Περιβαλλοντική Βιολογία και Τεχνολογία». Θα διδαχθεί για πρώτη φορά φέτος από τη Δρ. Κωνσταντίνα Ζωγράφου, εντομολόγο, με εμπειρία ειδικότερα στο θέμα των πεταλούδων και της κλιματικής αλλαγής. Θα εξεταστεί με 1-2 προόδους πολλαπλής επιλογής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (25%), μιας άσκησης (assignement) (25%) και μιας εργασίας (project) (50%) που θα παρουσιαστεί δημόσια.

Το μάθημα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11/10/2021. Δεν υπάρχει περιορισμός αριθμού φοιτητών, ούτε προαπαιτούμενο μάθημα, πλην όμως συνιστάται η πρότερη επιτυχής ολοκλήρωση του υποχρεωτικού μαθήματος «Βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή». Όσοι φοιτητές του 4ου έτους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6/10/2021 στο e-mail της διδάσκουσας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Παρακαλείσθε να έρθετε στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας/διάλεξη του μαθήματος, όπου θα γίνει εισαγωγή στο μάθημα και θα παρουσιαστούν οι εργασίες προς ανάθεση (στην ώρα του εργαστηρίου). Η έναρξη του εργαστηρίου με υποχρεωτική παρουσία είναι η 18/10/2021.

Επισυνάπτεται το περίγραμμα του μαθήματος για περισσότερες πληροφορίες.

Σας περιμένουμε!

Β. Κατή